Boterhammetje Vertrouwen

Laatst had ik een spannend gesprek met een nieuwe opdrachtgever. Althans, vooraf vond ik het best spannend om dat gesprek te hebben merkte ik aan mezelf, licht onzeker hoe het uit zou pakken en of ik erin zou kunnen bereiken wat ik ermee wilde bereiken (een mooie nieuwe opdracht binnenhalen).

In voorbereiding op dat gesprek moest ik ineens denken aan een verhaal dat iemand mij onlangs vertelde over het ‘Boterhammetje Vertrouwen’ dat zij soms voor haar kinderen smeerde als die iets spannends voor de boeg hadden. En hoe zoiets simpels zo krachtig werkt. Geïnspireerd door dat verhaal besloot ik om voor mezelf ook een Boterhammetje Vertrouwen te smeren. Want als het voor kinderen kan werken, waarom dan niet voor iedereen? En als je een Boterhammetje Vertrouwen voor een ander kan smeren, waarom dan niet voor jezelf?

Het klinkt misschien futiel maar tegelijkertijd zit er achter dit Boterhammetje Vertrouwen zo’n enorm krachtige boodschap besefte ik. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om jezelf vertrouwen te geven. En het zegt daarmee dus dat (zelf)vertrouwen iets is wat je dóet of kunt creëren en dat het niet enkel iets is wat je hebt (of niet hebt). Vertrouwen in jezelf, je doet het of je doet het niet. En daar ben ik het zo hartsgrondig mee eens!

Wat me ook doet denken aan een uitspraak die ik laatst ergens las: “Of je nu gelooft dat je iets kunt of je gelooft dat je iets niet kunt, je hebt gelijk”. En ook dat is zó waar. Want als je geen geloof hebt in jezelf, waarom zou een ander dat dan hebben? Of andersom, vanuit het positieve bekeken (hou ik van): als je er zelf nou maar vanuit gaat (op vertrouwt) dat je het kunt, dan is de kans in ieder geval een stuk groter dat het lukt dan wanneer je er bij voorbaat al vanuit gaat dat je iets niet zult kunnen… En precies dát is waar het Boterhammetje Vertrouwen mij aan doet helpen herinneren, en waar ik heel graag voluit in wil geloven.

En dat spannende gesprek met die nieuwe opdrachtgever? Dat verliep helemaal soepel en leverde zelfs nog meer op dan ik vooraf had durven hopen. Waar een Boterhammetje Vertrouwen toch al niet goed voor is. Smeerze!

 

Ik vind het leuk om je reactie op dit bericht te lezen, je kunt deze hieronder plaatsen. Dankjewel daarvoor.

Laat je reactie achter