Hoe maak je waar wat je wilt? – 5 waardevolle tips

Ken je dat: dat je rondloopt met mooie plannen in je hoofd, dat je heel graag nog eens dit of dat zou willen of dat je jezelf zelfs concreet voorneemt om iets te gaan doen… maar dat er in praktijk toch steeds maar niks van komt??  Een mooi business idee uitwerken, je oude hobby weer oppakken, een paar kilo afvallen, meer tijd voor jezelf nemen of op zoek gaan naar een baan die (wel) echt bij je past. Allemaal dingen waarvan je wéét dat ze je veel zouden opleveren (aan energie, voldoening, inkomsten, lol of wat dan ook), en toch doe je ze steeds maar niet…

Hoe komt het toch dat we met dat soort dingen weken, maanden of soms zelfs jaren kunnen doorlopen? Waar loopt dat nou op stuk? En hoe kun je jezelf nou wél in de ‘waarmaakmodus’ krijgen?

Hier 5 waardevolle tips die mij (en hopelijk jou ook!) helpen om in actie te komen:

Tip 1 – Hoe concreter hoe beter

Een van de grote manco’s bij mooie plannen en voornemens is dat we ze vaak veel te vaag houden (en daarmee te vrijblijvend). Neem bijvoorbeeld: “ik wil weer meer gaan sporten”. Dat klinkt leuk, maar wat wil je precies gaan doen? Wanneer en hoe vaak? Wat is voor jou haalbaar? En wanneer ben je tevreden? Zeg liever zoiets als: “ik ga minimaal 1x per week een half uur fietsen.”
Door specifiek te benoemen wat je gaat doen, er een timing/frequentie aan te plakken en bewust te kijken wat voor jou haalbaar is en wanneer je tevreden bent, maak je je plan concreet, meetbaar en behapbaar. En daarmee wordt de kans op succes aanzienlijk groter!

Tip 2 - Start met kleine stapjes

Nogal eens hebben we de neiging om (te) grote ambities te hebben en de lat meteen heel hoog te leggen (zoals “ik wil 5 kilo afvallen” of “ik wil elke dag een kwartier mediteren”). Met als gevolg dat we alweer opgeven voor we goed en wel begonnen zijn… Veel motiverender werkt het om klein te beginnen (en als ik zeg ‘klein’ dan bedoel ik ook echt klein). Bijvoorbeeld door met jezelf af te spreken om elke dag een hap minder te eten, of om komende week elke dag minimaal 1x bewust adem te halen. De kans dat je dat lukt is vele malen groter toch? En van daaruit kun je dan verder uitbouwen. Start dus met kleine stapjes en je zult verbaasd staan over de grote veranderingen die dat teweeg kan brengen.

Tip 3 - Bedenk wat je éérstvolgende actie is

Nog een reden waarom veel plannen en voornemens niet van de grond komen is omdat het vaak voelt alsof er een berg aan dingen is die je ervoor moet doen en dat je eigenlijk niet goed weet waar te beginnen. Neem bijvoorbeeld het op zoek gaan naar een nieuwe baan als je niet happy bent met wat je nu doet. Voor veel mensen iets om lang tegenaan te hikken (terwijl je eigenlijk heel goed weet dat het je veel zal opleveren).
Door na te gaan voor jezelf wat de eerstvolgende actie is die je kunt nemen om een stukje dichterbij je doel te komen, maak je het een stuk meer behapbaar en dat helpt enorm om in actie te komen. En die actie kan zo klein en concreet zijn als het inschrijven op een vacaturesite, het bellen van een loopbaancoach voor een kennismakingsgesprek, of het updaten van je CV (gráág zelfs klein en concreet, met in het achterhoofd tip 1 en tip 2…). De kunst is om hoe dan ook érgens te beginnen en van daaruit verder te lopen. Je zult merken dat als je een eerste actie ondernomen hebt, de actie erna al wat makkelijker zal gaan en dat gaat dan zo door en door. Zo komt de bal vanzelf aan het rollen en voor je het weet ben je volle kracht op stoom op weg naar jouw doel.

Tip 4 - Buig je saboteurs om naar supporters

Ook al wil je iets heel graag, toch kan het zijn dat je bepaalde overtuigingen hebt die je remmen om te bereiken wat je wilt. Als je bijvoorbeeld je eigen bedrijf wilt starten maar een stemmetje in je hoofd zegt je (onbewust) telkens dat mensen vast toch niet op jouw product of diens zitten te wachten, dan is de kans groot dat dat je terughoudend maakt om daadwerkelijk te gaan voor wat je wilt.
Ga dus voor jezelf na wat belemmerende overtuigingen (saboteurs) zijn voor jou. Als je inzicht hebt daarin dan kun je ze namelijk ter discussie gaan stellen en vervolgens ombuigen naar nieuwe, helpende gedachten die je wél verder helpen richting hetgeen je wilt bereiken. In het genoemde voorbeeld: weet je echt 100% zeker dat mensen er niet op zitten te wachten, is dat een bewezen feit (of meer een aanname in je eigen hoofd)? Helpt het je om die overtuiging in stand te houden (wat levert dat je op)? En welke andere gedachte zou je wel kunnen helpen? Hoe zou het bijvoorbeeld zijn om te geloven dat mensen wel blij zullen zijn met hetgeen jij wilt gaan brengen (en wat zou dat je opleveren)? Door jezelf bewust dit soort vragen te stellen kun je je saboteurs ombuigen naar supporters. En daarmee heb je een heel krachtig middel in handen om een flinke boost te geven aan het waarmaken van wat jij wilt.

Tip 5 - Creëer een stok achter de deur

Tot slot, als 5e tip, een waardevol inzicht dat ik laatst las in het boek ‘Do More Great Work’ van Michael Bungay Stanier. Hij beschrijft daarin hoe groot de kans is dat je een doel bereikt dat je jezelf gesteld hebt:

  • 10% als je iets hoort dat je zou kunnen doen
  • 25% als je besluit om het te doen
  • 40% als je besluit wanneer je iets gaat doen
  • 50% als je een plan maakt hoe je het gaat doen
  • 65% als je iemand vertelt hoe je het gaat doen
  • 95% als je een tijd afspreekt waarop je aan diegene zal vertellen hoe je het gedaan hebt

Oftewel: bepaal niet alleen wanneer en hoe je iets wilt gaan doen, maar vertel ook iemand (liefst een goede vriend of collega) dat je het gaat doen én wanneer je zal laten weten dat je het gedaan hebt. Is misschien eng vooraf maar probeer het maar eens met iets klein en zie wat een groots effect zo’n stok achter de deur zal hebben!

Tips gelezen? Ga dan eens voor jezelf na: welk plan of voornemen suddert er al een tijdje bij jou in je hoofd? En hoe zou het zijn als je dat waargemaakt zou maken? Krijg je er een glimlach van op je gezicht? Doe jezelf dan een plezier en begin vandaag nog met een eerste kleine stap om waar te gaan maken wat jij wilt!

 

Succesje geboekt daarmee? Of heb je nog andere tips om waar te maken wat je wilt? Ik lees je reactie graag, je kunt deze hieronder plaatsen. Dankjewel daarvoor.

PS Mocht je het lastig vinden om bovenstaande tips in praktijk te brengen maar wel een plan of voornemen hebben dat je graag waar wilt maken, neem dan nu die ene kleine stap om me te bellen voor een kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen naar wat jij wilt bereiken en help ik jou om in de juiste modus te komen om (alsnog) waar te maken wat jij wilt.

 

Laat je reactie achter