Vergeet niet om onderweg te zijn

Van de week had ik een afspraak buiten de deur, ergens in Den Haag, dus bij mij om de hoek. Ik sprong op m’n fiets en vertrok in volle vaart richting mijn afspraak. In volle vaart… omdat ik haast had? Nee, want ik was ruim op tijd vertrokken. Omdat het slecht weer was dan? Nee, ook niet (sterker nog, het was juist (eindelijk) weer eens lekker zonnig buiten!). Maar waarom dan toch die haast?? Precies dat was wat ik me na een paar minuten in de overdrive ook ineens af ging vragen.

Al fietsende besefte ik ineens hoe ik uit puur automatisme in de race-stand was geschoten. Met volle focus op waar ik naartoe aan het gaan was, in plaats van met mijn aandacht te zijn bij het fietsen zelf en de tocht er naartoe. Hoe ik in gedachten eigenlijk al helemaal bij mijn afspraak was en daardoor compleet vergat te genieten van wat ik onderweg allemaal voor moois tegenkwam. Terwijl ik nota bene op mijn fietsje door een prachtig bos aan het rijden was met de zon op mijn gezicht en de heerlijkste lentegeuren die mijn neus prikkelden.

Letterlijk haalde ik het gas eraf, ging ik relaxter zitten op mijn fiets (lekker rechtop in plaats van voorovergebogen in de Roadrunner-stand) en gooide ik mijn oogkleppen af. Een paar keer ademde ik flink in en uit, keek ik om me heen en als vanzelf begon ik te genieten van mijn tochtje op de fiets. Wat een heerlijk gevoel gaf dat, ik kreeg er spontaan een glimlach van op mijn gezicht. En als dubbele bonus: ik kwam ook nog eens relaxter en met meer energie aan bij mijn afspraak merkte ik (en was nog steeds ruim op tijd).

Na dat bewuste fietstochtje heb ik mij voorgenomen om voortaan NIET meer automatisch in de race-stand te gaan, maar juist te genieten van het fietsen zelf. En evengoed werkt het óók zo voor mijn ritjes in de auto, mijn wandelingen naar de tram en ga zo maar door. Simpelweg door ‘het gas eraf te halen’, een paar keer bewust adem te halen, om me heen te kijken en te beseffen dat niet alleen het doel maar ook de weg ernaartoe de moeite waard is, worden die momenten zoveel leuker en waardevoller! Terwijl het sec gezien maar weinig of zelfs géén extra tijd kost. Da’s makkelijk ‘verdiend’ dan toch? Ik zou zeggen: give it a try!

 

Is die race-stand voor jou ook herkenbaar? En weleens geprobeerd om ‘m uit te zetten? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen hiermee en vind het leuk om je reactie op dit bericht te lezen. Je kunt deze hieronder plaatsen, dankjewel daarvoor.

Laat je reactie achter