Van proberen kun je leren

“Van proberen kun je leren”, dat is zo ongeveer de lijfspreuk van mijn oudste dochter van 5. Eindeloos oefent ze dagelijks de handstand, met haar tong uit haar mond is ze bezig om te leren schrijven en met oeverloos uithoudingsvermogen probeert ze regelmatig buiten te rolschaatsen (dat laatste letterlijk met vallen en opstaan). Fascinerend is het om te zien hoe makkelijk ze nieuwe dingen aangaat en eindeloos probeert, oefent en proeft aan nieuwe dingen. Hoe vaak het ook mis gaat, dat maakt haar niet uit. Want steeds gaat het een beetje beter en dan ineens ontdekt ze dat iets lukt. En wat een euforie is er dan te zien op haar gezicht: grote glimlach, krulneus erbij en sprankels in haar ogen.

Dat gevoel kennen we vast allemaal, en in ieder geval wíllen we het allemaal. Het gekke (en stomme) is alleen dat we als we ouder worden steeds minder gaan proberen. We durven minder, vragen ons af wat anderen ervan zullen vinden, leggen de lat veel te hoog en zijn bang om het ‘fout’ te doen. Liefst willen we dat alles in één keer goed gaat, en anders beginnen we er maar liever niet aan. Of als we een keer iets proberen en het lukt niet meteen dan geven we het al vrij snel het stempel ‘mislukt’ en schuiven we het daarmee terzijde.

Terwijl het heel logisch is dat dingen veelal niet zomaar vanzelf gaan en dat niet alles in één keer lukt. En dat hoeft ook helemaal niet. Sterker nog, als je de lat wat lager legt voor jezelf en jezelf toestaat dat je mag experimenteren (en dus ook ‘fouten’ mag maken), dan zul je zien dat er juist dán mooie dingen ontstaan. Het geeft lucht (want niet alles hoeft in één keer perfect), het wordt leuker en het geeft je de kans om te leren van wat je doet. En zo groei je en kun je steeds verder komen (misschien zelfs nog verder dan je vooraf had gedacht!). Gun jezelf dus het experiment en ga leren van het proberen. Enjoy!

 

Ben jij een experimenteerder? Of juist helemaal niet? Ben benieuwd naar jouw ervaringen en lees je reactie graag. Je kunt deze hieronder plaatsen, dankjewel daarvoor.

Laat je reactie achter