Tijd of priori-tijd?

Twee weken geleden al wilde ik een nieuw artikel schrijven, maar steeds kwam het er maar niet van… Onder het mom van ‘druk druk druk’ en ‘heb er even geen tijd voor’ stelde ik het steeds maar uit en langzaamaan werd dat ‘willen’ daardoor steeds meer een ‘moeten’. En dat terwijl ik schrijven eigenlijk heel leuk vind en het ook met plezier doe als ik er eenmaal aan begin (inderdaad, áls ik er eenmaal aan begin, en dat deed ik nou juist steeds maar niet…)

Tot ik me op een gegeven moment afvroeg: ‘Is het nou echt zo dat ik er geen tijd voor heb of máák ik er gewoon geen tijd voor?’. Oftewel: gaat dit over tijd of over prioriteit? En daaraan gelinkt: wat vind ik nou eigenlijk echt belangrijk? Het lijken twee simpele vragen maar voor mij werkten ze meteen heel krachtig en ze gaven me direct ook een stuk rust. Want iets wel of niet prioriteit geven is iets actiefs (een bewuste keuze), terwijl ergens geen tijd voor hebben veel passiever voelt (alsof het je gebeurt).

Nagaan bij jezelf wat voor jou belangrijk is, helpt om richting te geven aan wat je doet (én wat je niet doet). Het maakt het makkelijker om je focus te houden en helpt je om bewust keuzes te maken daarin. Bovendien, door op die manier bewust je tijdsbesteding te bepalen kom je waarschijnlijk ook een stuk minder snel in de verleiding om je tijd te laten opslokken door al die andere niet-belangrijke-maar-toch-dringende-dingen die je zogenaamd (ook) nog moet doen…

Zorg dus dat je weet wat jouw prioriteiten zijn, en handel daar vervolgens naar. Daarmee neem je verantwoordelijkheid voor je eigen tijd en dikke kans dat het je meteen óók een stuk extra energie, slagkracht en voldoening geeft (want let maar op, dat is wat er vaak gebeurt als je je bezighoudt met dingen die voor jou echt belangrijk zijn…). Bij mij werkt dat in ieder geval wel zo, en dat is dus waarom ik schrijf. Niet omdat het ‘moet’, maar omdat ik het wil! En dat voortaan weer gewoon elke twee weken, tenzij ik er bewust voor kies om dat anders te gaan doen. Maar dat ben ik voorlopig niet van plan ;-) .

 

Herkenbaar voor jou? En hoe zorg jij dat je aandacht geeft aan datgene wat voor jou belangrijk is? Ik vind het leuk om dat te horen en lees je reactie graag. Dankjewel!

Laat je reactie achter