Weg met goede voornemens, ga voor goede doornemers

Weg met goede voornemens, ga voor goede doornemers - afbeeldingHet einde van 2013 is in zicht, 2014 komt eraan. Een nieuw jaar en je voelt ‘m al aankomen… tijd voor nieuwe goede voornemens dus… Heb jij die van jou al bedacht? Of weet je nog welke goede voornemens je vorig jaar had? Dikke kans dat een aantal ervan op dit lijstje zullen staan:

•  Afvallen en meer bewegen
•  Spaarzamer met geld omgaan
•  Schulden afbetalen
•  Meer tijd besteden aan familie en vrienden
•  Een partner vinden
•  Stoppen met roken
•  Beter werk vinden
•  Iets nieuws leren
•  Vrijwilligerswerk doen en vaker anderen helpen
•  Beter met mijn tijd leren omgaan

En, komen er inderdaad een aantal bekend voor? Dat zit er dik in, het is namelijk de top 10 van goede voornemens wereldwijd. Kijkend naar die lijst valt mij iets op, die goede voornemens hebben iets gemeen met elkaar: (nagenoeg) allemaal gaan ze over wat we beter of meer willen gaan doen. Of juist minder of helemaal niet meer. Kortgezegd: ze gaan allemaal over verandering. Iets wat we anders willen dan het nu is. 

‘Ja, nogal logisch met goede voornemens’ zul je misschien denken. En natuurlijk is het inderdaad heel waardevol om je voor te nemen om zaken (ten positieve) te veranderen. Om te blijven streven naar ontwikkeling en groei. Iets wat je je leven lang kunt blijven doen en waar ik ook groot voorstander van ben.

Maar toch, waarom zouden we niet ook eens wat meer stilstaan bij wat er allemaal al goed gaat en wat je graag zo wilt houden? Doorgaan met iets wat er al is, is veelal een stuk makkelijker namelijk dan jezelf iets geheel nieuws aan- of afleren. Dat geeft een grotere kans van slagen dus (wat traditioneel bij goede voornemens veelal juist een vrij grote uitdaging is…). Bovendien, doorgaan met dat wat goed gaat kan je ook nog een flinke dosis voldoening en tevredenheid opleveren.

Het enige is dat je je dan wel bewust moet worden wat dat goede dan is. Zodat je daarvan kunt genieten en er tevreden over kunt zijn. Iets wat we van nature niet erg gemakkelijk doen. En daar mag weleens wat verandering in komen vind ik ;-) . Daarom bij deze mijn oproep: stop met goede voornemens bedenken, bepaal in plaats daarvan voor komend jaar wat jouw goede doornemers zijn! Welke positieve dingen uit het afgelopen jaar wil je graag vasthouden en meenemen (oftewel: ‘doornemen’) naar het nieuwe jaar?

Ter inspiratie daarvoor, hier een aantal vragen om je op weg te helpen…
•  Wat zijn dingen die goed zijn gegaan, waar je tevreden over bent?
•  Welke groei heb je al doorgemaakt en wil je graag vasthouden?
•  Welke goede ‘habits’ heb je die je wilt blijven doen?
•  Welke relatie of vriendschap(pen) heb je die je koestert en wilt voortzetten?
•  Waar haalde je afgelopen jaar voldoening uit en wat wil je daarvan het komende jaar blijven doen?

Neem ergens de komende dagen eens een moment de tijd om stil te staan bij deze vragen. Met jezelf of – nog leuker en inspirerender misschien – samen met iemand anders. Benieuwd wat het je brengt en welke goede doornemers het oplevert voor jou. Enjoy.


PS 1 – Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer inspiratie opdoen om je goede doornemers te formuleren? Lees dan ook mijn eerdere artikel over het oogsten van je jaar.

PS 2 – Wil je ook gedurende het jaar meer je aandacht richten op het positieve dat er in je leven is, ga dan ‘vlinders vangen’. Hoe? Je leest het hier.

Laat je reactie achter